Itsekkyyden muistomerkki Helsingissä 10 vuotta

Itsekkyyden muistomerkki tuotiin eduskuntatalon portaiden eteen kesäkuussa vuonna 2010. Graniittipaateen oli jätetty tyhjää tilaa “allekirjoituksille”, eli nimilistalle kansanedustajista jotka äänestäisivät ydinvoiman eli itsekkyyden puolesta. Tempauksen taustalla oli ympäristöjärjestö Greenpeace joka on pitkään kampanjoinut ydinvoimaa vastaan.

Muistomerkistä ja mielenosoituksista huolimatta 1.7. äänestys päättyi kuitenkin kahden uuden ydinvoimalaluvan myöntämisen kannalle. 120 kansanedustajaa äänesti Teollisuuden voiman eli TVO:n reaktoriluvan puolesta ja 121 vastaavasta luvasta Fennovoimalle. Hallituspuolue vihreät äänesti yhtenäisesti hallituksen esitystä vastaan.

Itsekkyyden muistomerkki pystytettiin Linnunlauluun syksyllä 2010. 4 tonnia painava paasi asennettiin alkuun siirrettävälle alustalle jotta sitä voitaisiin kierrättää esimerkiksi kampanjatilaisuuksissa.

Sen sijaan Olkiluoto 3 jonka valmistumisen piti jo edeltää tätä äänestystä (alkuperäisesti 2009), odottaa edelleen sähköntuotannon käynnistymistä. Eli myös näiden kahden reaktorin toteutuminen lienee vasta kaukana tulevaisuudessa jos toteutuu lainkaan.

Vihreän puolueen piirissä käydään keskustelua suhtautumisesta ydinvoimaan. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu on nostanut sen ikään kuin uudestaan esiin vaihtoehtona fossiilisille. Puolueessä esiintyy nykypäivänä erilaisia kantoja asiaan. Uusien voimaloiden rakentamisen ja käyttöönoton hankaluudet ovat kuitenkin osoittaneet että ainakaan pikaratkaisuksi ydinvoimasta ei ole.

Greenpeace sen sijaan on edelleen ydinvoimavastainen. Järjestön mukaan ydinvoima on sekä vaarallista että kestämätöntä. Onnettomuuksien riski ei kadonnut Neuvostoliiton  myötä kuten Fukushiman katastrofi osoitti.

 

Itsekkyyden muistomerkki Helsingissä 10 vuotta

One thought on “Itsekkyyden muistomerkki Helsingissä 10 vuotta

  1. Ydinvoimalla tulee olemaan tärkeä osa ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousun hillitsemisessä. Muuten emme saavuta tavoitteita lämpötilan nousun rajoittamisessa. Eikö ympäristöjärjestöjen olisi korkea aika tunnustaa tuo tosiasia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top