Näkemisen arvoiset suomalaiset monumentit

Sibeliuksen muistomerkki

Musiikkia ja musiikkiteoriaa tuntevien ihmisten olisi pitänyt jo tunnistaa kuka monumentti on nimetty. Jean Sibelius (1865-1957) – tunnettu suomalainen säveltäjä, jonka musiikki auttoi suuresti suomalaisen kansallisen identiteetin muodostumisessa. Säveltäjä on erityisen suosittu seitsemän sinfoniansa vuoksi, joista viimeinen valmistui vuonna 1920.
Sibeliuksen monumentti on omistettu suurelle säveltäjälle. Se löytyy Sibelius-puistosta Helsingistä. Erityisesti muistomerkki paljastettiin kymmenen vuotta myöhemmin säveltäjän kuoleman jälkeen. Kuvanveistäjän tavoitteena oli esitellä säveltäjän aikaisemmin luoman musiikin ydin, ja siksi muistomerkissä ei ole taiteilijaa itse, vaan esitellään hänelle vain musiikin kautta. Monumentti koostuu yli 600 ontosta teräsputkesta. Se on hyvin epätavallinen muistomerkki, joka on näkemisen arvoinen. Lähellä muistomerkkiä säveltäjän kuvio sijoitettiin myöhemmin.

Sibeliuksen muistomerkki

 

Talvisodan muistomerkki

Suomussalmi on kunta Suomessa, hyvin lähellä Venäjän rajaa. Joitakin talvisodan väkivaltaisimmista taisteluista käytiin siellä ja tuhannet suomalaiset ja venäläiset kaatuivat.
Monumentin on luonut Erkki Pullinen ja se on omistettu vuonna 2003. Monumentti on syntynyt suomalais-venäläisestä yhteishankkeesta, jonka päätavoitteena on kunnioittaa ja muistaa kaikkia talvisodassa kuolleita sotilaita.

Kolmen Smithin patsas

Jokaisella kaupungilla näyttää olevan kohtauspaikka, jonka ympärillä tai lähellä on ihmisiä, jotka sopivat tapaavansa. Helsingissä yksi tällainen kohtauspaikka on Three Smiths -patsas, jossa on kolme alasti sepää.
Realistinen patsas paljastettiin vuonna 1932, ja sen uskotaan symboloivan työtä ja yhteistyötä ihmisten välillä. Se löytyy Three Smiths -aukiosta.

Posankka

Posankka

Turku on yksi mielenkiintoisimmista ja kulttuurimaisimmista kaupungeista Suomessa. Aika kulkee tässä kaupungissa nopeasti, varsinkin kun sää on tarpeeksi lämmin kävelemään kaduilla vapisematta koko ajan. Turku-etsintösi voivat viedä sinut sikaa. Etkö ole koskaan kuullut sellaisesta eläimestä? Älä huoli, se ei pure, se on patsas.
Posankka tai possuck on omituisimpia patsaita, joita saatat nähdä elämässämme. Jotkut saattavat pitää siitä, toiset eivät, mutta ensimmäinen asia, joka tulee mieleen nähdessään sen – ”mikä hauska patsas!”

Tämän olennon nimi tulee suomasta ”possu” merkitsevä sika ja “ankka” sika. Huomaa, että patsaalla on ankan ruumis ja sian pää. “Mutta mikä tarkoitus on?” saatat ajatella. Tämän patsaan luoja – Alvar Gullichsen – loi sen modernin geenitekniikan kritiikkiin. Toinen tavoite, jonka taiteilija pyrki, oli näyttää ristiriita suositun kulttuurin ja korkean kulttuurin välillä.

Näkemisen arvoiset suomalaiset monumentit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top